keskiviikko 1. kesäkuuta 2022

Hyötykasvien kasvatusta

Puutarhaharrastukseni alkoi perennoista, mutta sai hyötykasvit kiinnostivat myös. Olin jo lapsena maalaistalon tyttönä oppinut hoitamaan kasvimaata ja pidinkin kovasti jo silloin kasvien hoitamisesta. Myös rikkaruohojen kitkeminen oli lempipuuhaa.  Huomasin vanhoja kuvia selatessa, että vanhan pihani hyötykasveista on harmittavan vähän valokuvia. Ehkä sitä ei vaan osannut arvostaa niitä niin paljoa, että olisi muistanut myös valokuvia ottaa. Jotain sentään löytyi. Mansikat olivat Polka-lajiketta. Taimia pihalla oli kaikkiaan noin 150, joten siitä sai jo kivasti satoa suuren perheen tarpeisiin. 


Mansikoiden lisäksi pihalla kasvoi marjakasveista mustaherukka- ja punaherukkapensaita.

Harrastin taimien esikasvatusta. Tomaatintaimet olivat Tanskan Vienti-lajiketta sekä satunnaisesti jotain kirsikkatomaattia. Kasvatin myös kurkkua ja monia erilaisia kesäkukkia sekä tykkäsin kokeilla perennojen kasvattamista. Kasvattamiseen tarvittavat puitteet olivat erinomaiset. Tilaa oli paljon, kun käytössä oli liki 50 neliön kokoinen iso pirtti. Tässä kuvassa pieni osa taimista on päässyt jo kuistille ja näkyypä ikkunan takaa kasvihuonekin. 


Kasvihuoneena minulla oli ensin taustalla näkyvä muovihuone, mutta ostin sitten vähän nätimmäksi huoneeksi polykarbonaattilevyisen huoneen. Olisin halunnut lasihuoneen, mutta en raskinut sitä ostaa, kun perheessä oli poikia, jotka tykkäsivät potkia palloa... olisi siinä saattanut mennä kasvihuoneestakin lasit rikki. Tämä kasvihuone palveli sen, mitä tarvitsikin. Sain hyvää satoa niin tomaateista.... 


... kuin myös kurkuista. 

Kasvihuoneen hankinta on haave, jonka soisin toteutuvan mahdollisimman pian uudelleen. Tosin nyt ostaisin kestävämmän huoneen ja sellaisen, josta olisi iloa muutoinkin kuin vaan kasvien kasvattamisen kannalta. Sellainen kesähuone, se ois ihan parasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti